7 razloga zašto bi svako dijete trebalo sudjelovati na Outward Bound programu

7 razloga zašto bi svako dijete trebalo sudjelovati na Outward Bound programu

Outward Bound /
30/11/2017 /
  • Škole
    /
”U nama je više nego što smo svjesni, kada bi to mogli vidjeti možda se ostatak života ne bismo zadovoljili s ničim manjim.’Kurt Hahn (osnivač OB)
1

Pronaći će snagu u sebi za koju nisu znali da posjeduju

Svatko ima neiskorišten potencijal, jedini je problem što ne znamo ono što ne znamo. Ponekad je teško identificirati dio naše osobnosti koja bi zaista koristila nama ili drugima oko nas. Prednosti kao što su odlučnost, timski rad i odgovornost mogu se skrivati u nama danima, tjednima ili godinama sve dok ne budemo imali iskustvo koje nam dopušta da to demonstriramo ili osvijestimo u sebi.

OB omogućuje djeci da preuzmu odgovornost i vodstvo u aktivnostima koje aktiviraju ove skrivene snage. Vođenje grupe u prirodi, pomaganje drugim članovima grupe tijekom teških vremena i rad kao kohezivni tim su situacije u kojima djeca mogu izvrsno prepoznati i osvijestiti vještine i snage koje nikad nisu znali da imaju!

7 razloga da vaše dijete upiše OBC programe 1

2

Stvorit će nova poznanstva i prijatelje i naučiti kako komunicirati s drugima

Sposobnost interakcije i komuniciranja s drugima mijenja se u online svijetu. Kvalitetna komunikacija licem u lice sve je rjeđa i mnogi se ljudi bore za blisko, ispunjeno prijateljstvo.

Outward Bound stavlja djecu u situacije u kojima se moraju oslanjati na druge za podršku, gdje su interakcije prirodne i pritom se, zajedničkim radom,  stvaraju jake veze kako bi postigli zajednički cilj. Daleko od ostalih smetnji, djeca se slobodno mogu istinski povezati s drugima, podijeliti zajedničke interese, iskustva i strahove. Ta razina komunikacije stvara razumijevanje i svijest, ključni dio pronalaženja sličnosti s drugima i stvaranja dobrih prijateljstava.

7 razloga da vaše dijete upiše OBC programe 2

3

Stvorit će uspomene koje ne mogu stvoriti dok provode vrijeme na mobitelu

Koliko sati dnevno dijete troši na mobitelu ili sličnom digitalnom uređaju? Naš se svijet počeo vrtjeti oko zaslona, jednostavna radost provođenja vremena na otvorenom i istraživanje prirodnog okoliša zamijenjeno je umjetnim, digitalnim slikama.

Naši programi su vrsta digitalnog detoxa. Izvode se bez upotrebe tehnologije koja djeci omogućava ponovno povezivanje s prirodnim okolišem i ostalim ljudima oko sebe. Iskustva koja pružamo djeci su osjetilna – uključuju vid, dodir, miris i stvaraju snažne pozitivne uspomene koje traju duže vrijeme. Izgradnja šatora zajedno pod otvorenim nebom, naučiti kako se kretati kroz šume i pružiti potporu jedni drugima dok dosežu nove visine tijekom penjanja na stijenu su iskustva koja nisu poznata mnogim našim mladima i mogu promijeniti način na koji vide svijet i druge oko sebe. Zato isključite telefon i izađite s nama!

7 razloga da vaše dijete upiše OBC programe

4

Osim iz knjiga, naučit će važne životne lekcije i kroz zanimljiva iskustva

‘Ono što moramo naučiti, prije nego bismo to mogli učiniti, učimo tako što to radimo.’Aristotel

Što je zajedničko spuštanju niz stijenu, kajakarenju niz rijeku i kuhanju na otvorenoj vatri? Možete čitati o njima u knjizi, ali ne možete ih osjetiti i učiti iz njih dok ih ne iskusite. Outward Bound daje prednost neformalnoj edukaciji i iskustvenom učenju umjesto učenju iz knjiga. Kada učite iz iskustva učite bolje, brže i na zanimljiviji način.

Kada izađete van da biste nešto naučili, vaša se osjetila pojačavaju i možete izravno vidjeti kako se vaše učenje primjenjuje u stvarnom svijetu, stvarajući mnogo zanimljivije iskustvo za ljude svih dobnih skupina. Učenje na ovaj način također uključuje kritičko razmišljanje, rješavanje problema i donošenje odluka i premošćuje jaz za djecu između učenja i prakse.

7 razloga da vaše dijete upiše OBC programe

5

Uživat će u stvarima koje nikada nisu smatrali zabavnim

Svi trebamo zabavu u našim životima, a ponekad stvari u kojima uživamo mogu biti skrivene na iznenađujućim mjestima. Penjanje na brdo po kišnom vremenu, postavljanje šatora u mraku i spavanje na otvorenom zvuče kao aktivnosti protiv kojih bi djeca prosvjedovala i rado ih izbjegla. Nevjerojatno je kako nevolje i izazov mogu donijeti nagrađivanja i nezaboravne doživljaje, iako se u to vrijeme možda to ne čini tako! Penjanje na stijenama i abseiling može vam biti nelagodno ako se bojite visina, ali radost prevladavanja ovog straha u sigurnom okruženju uz potporu vašeg tima može biti najbolji osjećaj vašeg života.

Outward Bound je idealno mjesto za djecu da izbjegnu sve veći broj stresnih situacija i očekivanja s kojima se moraju nositi i dožive radost u prirodnom okruženju među dobrim prijateljima.

7 razloga da vaše dijete upiše OBC programe

6

Stvaranje ideje kako mogu pridonijeti svojoj zajednici

Važan aspekt Outward Bound programa je razvoj svijesti o sebi i drugima. Ta se svijest uči kroz “zajednicu” s drugim učenicima koji se nalaze na programu i s njima sudjeluju u aktivnostima. Ta iskustva potiču razumijevanje kako se uklapaju u grupu i kako mogu doprinijeti i pomoći drugima.

Razvoj svijesti o doprinosu i podršci seže i daleko izvan njihovih iskustava na Outward Bound programu i pomaže im da shvate što mogu ponuditi svojim zajednicama kod kuće i društvu u cjelini. Pomaganje volonterskim aktivnostima, podržavanje vršnjaka ili pokretanje projekata u školi samo su neki oblici kojima mogu doprinijeti zajednici.

7

Ponovno učenje kreativnog razmišljanja

Svi se rađamo s određenom prirodnom razinom kreativnosti. To je dio nas i svakodnevno ga upotrebljavamo dok se krećemo po svijetu oko nas. Često se u životu suočavamo s predvidljivim izazovima, kako doći do škole, rješavanje jednadžbi itd. Izazovi i rješavanje problema na Outward Bound programu nisu ‘ravni’ i zahtijevaju od djece da drugačije razmišljaju o tome kako rade u školi ili u svakodnevnom životu. Ponekad morate misliti bočno, prema gore, dolje ili prema unutra. Nema tradicionalnog uspjeha ili neuspjeha, samo prilika da izazovete sebe i rast vlastitih unutarnjih granica.

Djeca će se suočiti s nizom različitih izazova na našim programima, od planiranja za višednevno planinarenje, kako se suočiti sa strahom penjanja i kako dobro raditi kao tim. Svaka od tih aktivnosti zahtjevaju od djece da razmišljaju na nov i uzbudljiv način.  Novi načini razmišljanja mogu se prenijeti u škole, čineći djecu prilagodljivijim, otpornijim i otvorenima za suočavanje s novim izazovima u njihovim životima.

7 razloga da vaše dijete upiše OBC programe

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori