OBC programi jedrenja za mlade pri izlasku iz sustava socijalne skrbi

OBC programi jedrenja za mlade pri izlasku iz sustava socijalne skrbi

Outward Bound /
11/12/2017 /
  • Mladi
    /
  • Sufinancirani programi
    /

Zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz trogodišnji program „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva“ 10 mladih iz domova imalo je jedinstvenu priliku sudjelovati na 7-dnevnim programima osobnog razvoja i stjecanja profesionalnih vještina na jedrilici.

 OBC programi jedrenja za mlade pri izlasku iz sustava socijalne skrbi

Programi su se održali od 14. – 21.10. i od 21. – 28.10.2017. na području Šibenskog arhipelaga (Biograd n/m – Kaprije – Šibenik). Na programima korištenjem metoda iskustvenog učenja kroz jedrenje mladi polaznici iz partnerskih ustanova (Centar za pružanje usluga u zajednici Dugave, Centar za pružanje usluga u zajednici Vadimir Nazor Karlovac, Centar za socijalnu skrb Sisak, Centar za socijalnu skrb Velika Gorica, Centar za odgoj i obrazovanje Lug Bregana, Dom za djecu Maestral Split i SOS Dječje Selo) razvili su važne životne vještine, te se stručno osposobili jer su tijekom programa pristupili i svi uspješno položili ispit za voditelja brodice B kategorije u lučkoj kapetaniji Šibenik. Nakon 7-dnevnih programa, s polaznicima se održala i radionica u svrhu razvoja njihovih vještina zapošljivosti – pisanje životopisa i pripreme za intervju za posao.

https://www.outwardboundcroatia.com/wp-content/uploads/OBC-jedrenje-za-mlade-soc.-skrb.jpg

O programu izvijestio je i HRT-a prilozi su dostupni na hrti, emisije na zahtjev – emisija “More” i emisija “Panorama”.

No, najbolje o učincima programa govore svjedočanstva samih polaznika i njihovih odgajatelja:

Ana Barišić, polaznica programa, SOS Dječje selo:

„Novo, nepoznato mjesto radnje s potpuno nepoznatom temom. Jedrenje. Pouka priče naizgled slična ostalima, a opet toliko drugačija. Izaći iz zone komfora i odvažiti se na nešto novo, ovoga puta na jedrilici. Potpuno misteriozno.
Jedna od likova – ja, stari pauk koji je spleo svoju mrežu oko Outward Bounda i njihovih programa. I u trenutku kada sam mislila da mi je nova priča bila potpuno jasna i znana, glavni likovi su me opet iznenadili bogatstvom ovog programa.
Sjećam se prvog susreta s pozivom na projekt. Čitajte : „Vozačka dozvola za brodicu. Odlično!“ Zašto ne bih ispunila svoj životopis upravo tim riječima. Uostalom, ronioc sam. Bilo bi super kada bih mogla upravljati brodom do lokacije za zaron. Odmor od svakidašnjeg bez mobitela. Pomalo izazovno, ali može li naškoditi? Odmor od fakulteta? Zapiši me.„
I to je bio samo početak nove avanture.
Svi smo krenuli upravo s mišlju o vozačkoj dozvoli koju uistinu i jesmo dobili. Tako bude svaki put.
Upišeš ime na projekt jer te privuče nešto u nazivu projekta kao naprimjer jedrilica.

No, odeš bogatiji za mnoge nove stvari kojih nisi niti svjestan. Svaki put!

Zaključak svakog projekta je taj da svima treba izlazak. Outward Bound daje savršenu priliku za jedan upravo takav izazovan izlazak na kraju kojeg će te naučiti mnoge stvari. O svemu. O sebi. O drugima. O strahovima. O odmoru. O životu u trenutku.

U početku u glavi ti stoji slika jedrilice s otvorenim jedrima, u leđa ti puše lagani maestral dok se osvrćeš oko sebe. Na nosu ti stoje naočale dok ti oči vrlo precizno cilja sunce. Oko tebe beskrajno plavetnilo prošarano pokojim valom. Stojiš za timunom i lagano, uz razgovor s ostalim polaznicima, razmišljaš o tome kako ne znaš koliko je sati, kako se osjećaš kao da živiš na jedrilici već nekoliko mjeseci, kako si gladan i jedva čekaš nešto pojesti.

Ipak, kako prolaze dani i sam shvaćaš da si u potpuno nepoznatoj situaciji. Jedriš, planinariš ili roniš. Već to, samo po sebi, tjera te naučiš nešto što nikada nisi imao priliku. Odvojen si od svoga svijeta i pripojen nekom novom te si mu apsolutno posvećen. Upravo taj novi svijet je onaj koji ti treba da napreduješ. Da rasteš. Neke stvari stvarno nikada ne možeš naučiti ako ne budeš primoran s njima se suočiti.

I na kraju, vratiš se svome starome životu s dozvolom ili znanjem nečega dok duboko u sebi znaš da je to bilo nešto sporedno poput naziva knjige. A onda, kada se odvažiš otvoriti njezine korice i prepustiti se priči koju još nisi sreo, počinje tvoje putovanje.

Na kraju, osim radnje koja se u knjizi opisuje, doznaš mnoge stvari i o onome o čemu si znao samo nikada o njima nisi razmišljao na taj način.

Zato ću i ovoga puta ponoviti kako svakome na ovome svijetu treba jedan ovakav program. Da upozna sebe i svijet oko sebe jednim drugim očima. Da nauči raditi stvari na neki drugi način. Da pobijedi strahove i predrasude. Da osjeti odgovornost, zajedništvo. Da postavi sebe na poziciju za koju nikada prije nije mislio da treba ili može. Da uspije u nečemu o čemu nikada nije niti razmišljao.

I da se odmori tako da se posveti sebi i živi u trenutku. Jer ja jesam! A trenutak je nešto što ti nitko ne može pokloniti već nešto što samo ti možeš odlučiti pronaći. Ovaj program to je omogućio, pružena nam je prilika da zaronimo u novi svijet. Morski svijet.

I da naučimo nešto novo, nadogradimo staro te zauvijek ponesemo trenutke sa sobom. I, naravno, dozvolu za brodicu.“

Tomislav Petković, odgajatelj u Centru za pružanje usluga u zajednici Dugave, Zagreb:

„Rijetko kada se adolescentima, mlađim punoljetnicima, pogotovo korisnicima Ustanova socijalne skrbi, pruža mogućnost novih iskustava koje imaju u konačnici za cilj njihovu osobnu nadogradnju u više aspekata njihove ličnosti.

Programi organizacije Outward Bound kroz iskustveno učenje pružaju priliku mladima, koji su ne svojom krivnjom ponajviše deprivirani raznim iskustvima koja su dostupna većini njihovih vršnjaka, da istraže u konkretnim aktivnostima i interakciji sa vršnjacima i prirodom vlastite potencijale, razviju osjećaj vlastitog identiteta, steknu pozitivnu sliku o sebi i zdravu samosvijest te dožive sebe uspješnim jedinkama unutar zajednice.

Osjećaj uspjeha kojeg će ponijeti sa sobom nakon programa jedrenja na kojem su sudjelovali, omogućiti će im da se lakše upuste u izazove života koji su neminovni nakon izlaska iz Ustanove i to bez odgajateljskih štaka koje su im bile dostupne do sada.

Koja su konkretna iskustva doživjeli naši korisnici?

Pa prije svega omogućeno im je da bez pratnje odgajatelja, s kojima inače u interakciji provode većinu vremena, sedam dana budu u društvu vršnjaka sa drugačijim iskustvima od njihovih te da kroz razmjenu iskustava porade na toleranciji, prihvaćanju različitosti i suradnji s istima poradi postizanja zajedničkog cilja. Pružena im je prilika boravka na jedrilici u šibenskom akvatoriju…pa da je i samo to, bilo bi dovoljno, no sami program imao je niz ciljeva koje su korisnici vlastitim djelovanjem ostvarivali sat po sat, dan po dan, kako bi se naposlijetku vratili sa vrećom dragocjenih iskustava.

Tako su se korisnici našli u posve nepoznatoj situaciji, tjedan dana boravili su na jedrilici gdje su imali priliku učiti kroz vlastito djelovanje te uz nadzor i upute instruktora i skipera razvijati vještine za upravljanje brodicom i jedrilicom. Jedrili su i noćili na otvorenom moru, naučili gdje i kako sidriti, upoznali se sa opasnostima i blagodatima koje more, vjetar i drugi vremenski uvjeti nose sa sobom, naučili poštivati prirodu, njezinu blagost i naklonost, a isto tako povremenu nemilost i neugode.

Sami su imali priliku loviti ribu, neki po prvi puta te ju pripremiti i nahraniti sebe i druge polaznike te instruktore i skipera. Bili su primorani efikasno komunicirati sa ciljem učinkovitog timskog djelovanja, odgoditi zadovoljenje osobnih potreba kako bi ostvarili zajednički cilj. Slobodno vrijeme na jedrilici koristili su za učenje pravila i propisa kako bi spremni izašli na polaganje ispita za dozvolu za upravljanje brodicom. Jesu li naposlijetku uspjeli? Naravno da jesu jer gdje ima truda, volje, požrtvovnosti, rezultat obično ne izostaje. Sada imaju važeću dozvolu za upravljanje brodicom.

Ponosni su na svoj uspjeh, prepričavaju svoje doživljaje drugim odgajanicima u Ustanovi, nestrpljivo išćekuju sljedeći program Outward Bounda. Samopouzdaniji nego što su bili, a bio je dovoljan samo tjedan, spremniji na izazove života koji ih išćekuju.

https://www.outwardboundcroatia.com/wp-content/uploads/OBC-jedrenje-za-mlade-soc.-skrb.jpg

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori