OBC programi jedrenja za mlade pri izlasku iz sustava socijalne skrbi u 2018.

OBC programi jedrenja za mlade pri izlasku iz sustava socijalne skrbi u 2018.

Outward Bound /
06/11/2018 /
  • Mladi
    /
  • Sufinancirani programi
    /

Zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz trogodišnji program „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva“ započeli smo s drugom godinom provedbe projekta “Outward Bound u službi zajednice” 7-dnevnim programom osobnog razvoja i stjecanja profesionalnih vještina na jedrilici za 6 mladih iz sustava socijalne skrbi dobi 17 – 21 godinu.

Program se održao od 6. – 12.10.2018. na području Šibenskog arhipelaga (Biograd n/m – Šibenik).
Na programima korištenjem metoda iskustvenog učenja kroz jedrenje mladi polaznici iz socijalnih ustanova i udomiteljskih obitelji razvili su važne životne vještine te se stručno osposobili jer su tijekom programa pristupili i svi uspješno položili ispit za voditelja brodice B kategorije u lučkoj kapetaniji Šibenik.
Nakon 7-dnevnih programa, s polaznicima se održavaju i radionice u svrhu razvoja njihovih vještina zapošljivosti – pisanje životopisa i pripreme za intervju za posao.

No, najbolje o učincima programa govore svjedočanstva samih polaznika i njihovih udomitelja:

Program Outward Bound preporučio bih za svakog  jer se na njemu može puno toga naučiti, poput odgovornosti, poštovanja, timskog rada, samosvjesnosti  i još puno stvari (vještina) koje su nam potrebne u  svakodnevnom životu.  Ja sam jednostavno oduševljen sa programom jer sam u 7 dana stekao nova znanja, upoznao sam nove fantastične ljude tj. stvorio sam neka nova prijateljstva. Tokom programa sam sam uspio savladati neke svoje strahove koje će mi uvelike pomoći za daljni život tj. imam više povjerenja u sebe,  a to je sve zahvaljujući Outward Bound programu. Sudjelovanje u programu mi je omogućilo da naučim što znači timski rad, kako izvršiti izazove koji te snađu na putu.  Na programu mi se itekako sviđalo to da moramo svih sedam dana provesti bez te silne tehnologije i ostalih stvari te da budemo više fokusirani  na stvarni svijet te preživljavanja bez te prije navedene tehnologije i sličnih stvari. Isto tako  zadovoljan sam sa našim voditeljima te načinom na koji su nas vodili kroz program i da ne zaboravimo našeg dragog skipera uz kojeg smo isto jako puno toga naučili.

Polaznik programa


Iako smo u početku bili skeptični da li A.P. odobriti odlazak na školu jedrenja, uz suglasnost njegove skrbnice ipak smo pristali, nadajući se da se ništa lošega neće dogoditi. Poveli smo se mišlju da dijete njegove dobi treba početi “odrastati”, odnosno početi se samo brinuti o sebi, a to nam se od početka činilo najpozitivnijom stranom ovoga programa. Zbog toga smo cjelokupnu brigu prepustili voditeljima programa, koji su se pokazali istinskim profesionalcima. Prema pričanju A.P.-a zaključili smo da ovakvi programi imaju velik pedagoški utjecaj na omladinu njegove dobi, daju im samopouzdanje i volju da se angažiraju u timskom radu. Držati kormilo u rukama i znati da sigurnost plovidbe ovisi i o tvome angažmanu, A.P. je s ponosom isticao, a naročito mu je bila važna dozvola za upravljanje plovilom  koju je tom prilikom dobio. Ovakva su iskustva osobito važna za djecu koja dolaze iz sustava socijalne skrbi, jer je velika vjerojatnost da si u normalnim prilikama takvu aktivnost osobno nikada neće moći priuštiti.

Udomitelji polaznika programa

Ministarstvo za demografiju,...

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori