„Osnaživanjem mladih za bolju budućnost“ – 8-dnevni program razvoja socijalnih i poduzetničkih vještina za mlade

„Osnaživanjem mladih za bolju budućnost“ – program razvoja socijalnih i poduzetničkih vještina

Outward Bound /
18/06/2019 /
 • EU Projekti
  /

8-dnevni program razvoja socijalnih i poduzetničkih vještina za mlade

Od 21. do 28. kolovoza 2019. Outward Bound edukacijski centar u Velikom Žitniku.

Hrvatska škola Outward Bound poziva Vas na sudjelovanje u 8-dnevnom programu razvoja socijalnih i poduzetničkih vještina za mlade. Program se temelji na metodama iskustvenog učenja u prirodi, a glavni dio sastoji se od višednevne ekspedicije.

„Osnaživanjem mladih za bolju budućnost“

Program se odvija u sklopu projekta„Osnaživanjem mladih za bolju budućnost“, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda i usmjeren je mladima od 18 do 29 godina.

Ovim dvogodišnjim projektom uključit ćemo ukupno preko 700 mladih iz cijele Hrvatske u različite aktivnosti neformalnog obrazovanja s ciljem razvoja njihovih kompetencija za cjeloživotno učenje, poboljšanja njihove zapošljivosti i poduzetničkih vještina, poticanje na mobilnost i aktivnu participaciju u društvu.

Program razvoja socijalnih vještina i vještina predvodništva

8-dnevni Outward Bound program s naglaskom na razvoj vještina predvodništva kao i poduzetništva održat će se od 21. do 28. kolovoza d 21. do 28. kolovoza 2019. u Outward Bound edukacijskom centru u Velikom Žitniku.

Na program se mogu prijaviti mladi od 18 do 29 godina starosti iz Hrvatske, a prednost u prijavi dajemo mladima koji nisu zaposleni niti se trenutno obrazuju.

„Osnaživanjem mladih za bolju budućnost“ – 8-dnevni program razvoja socijalnih i poduzetničkih vještina za mlade

Program će se održati u dvije grupe po 15 polaznika. Grupe će biti podijeljene prema starosti polaznika. Sa svakom grupom rade po dva licincirana Outward Bound instruktora.

Svi troškovi održavanja programa pokriveni su iz projektnog budžeta tj. sufinancirani iz Europskog socijalnog fonda. Jedini trošak polaznika programa je prijevoz do Gospića/Velikog Žitnika i nazad koji trebaju samostalno organizirati.

Ciljevi programa

 • razvoj efikasne komunikacije i surađivanja u grupi
 • razvoj vještina predvodništva
 • razvoj sposobnosti donošenja odluka
 • identificiranje i postavljanje osobnih ciljeva
 • kreiranje osobnog akcijskog plana za period nakon programa
 • stjecanje poduzetničkih vještina
 • upoznavanje s različitim oblicima poduzetništva dostupnim mladima, posebno društvenim poduzetništvom

„Osnaživanjem mladih za bolju budućnost“ – 8-dnevni program razvoja socijalnih i poduzetničkih vještina za mlade

Sadržaj programa

Program je temeljen na iskustvenom učenju u prirodi i večim dijelom je ekspedicijskog karaktera.

Polaznici se okupljaju u edukacijskom centru, upoznaju se s instruktorima, grupom, ciljem i sadržajem programa, zadužuju opremu, pakiraju se i polaze na ekspediciju.

Predviđeno je prvih 5 noći provesti kampirajući na otvorenom, navigirajući samostalno svaki dan do druge lokacije. Pred polaznike se svakodnevno stavljaju različiti osobni i grupni izazovi, poput penjanja na stijenu, špiljarenja, osvajanja lokalnih vrhova i višesatnog „samovanja“.

„Osnaživanjem mladih za bolju budućnost“ – 8-dnevni program razvoja socijalnih i poduzetničkih vještina za mlade

Tijekom ekspedicije polaznici samostalno podižu kamp i postavljaju bivke, pripremaju hranu na vatri i brinu o svim članovima grupe. Instruktori su tu da ih na početku nauče svim potrebnim vještinama, a zatim ih podržavaju pružajući im dovoljno slobodnog prostora, te facilitiraju grupne procese i njihovo učenje.

Instruktori s polaznicima na početku i kraju programa provode i individualne mentorske razgovore, kako bi program maksimalno prilagodili potrebama i interesima samih polaznika i što više ih potaknuli na refleksiju i učenje.

Nakon povratka u edukacijski centar 6. dana programa, polaznici će se 7. dana radioničkim radom vođenim od strane stručnjaka za rad s mladima iz udruge Pozitiva Samobor posvetiti istraživanju teme osobne profesionalne budućnosti i različitih oblika poduzetništva, posebice društvenog poduzetništva.

*Planirani program podložan je prilagodbi uvjetovanom vremenskim prilikama i sposobnostima i motivaciji samih polaznika, te sigurnosnoj procjeni instruktora.

Metoda

Program se temelji na metodi iskustvenog učenja u prirodi, koje polaznika smješta izvan udobnosti svakodnevnog života te ga suočava s novim, nepoznatim situacijama u prirodnom okruženju. Radionički dio programa provodi se metodama neformalnog obrazovanja i facilitiranog učenja.

Program je pažljivo osmišljen da pruži intenzivno iskustvo i stvori pozitivan stav prema suočavanju s novim i izazovnim situacijama kao i reflesivnost nad doživljenim i naučenim. Cilj je vještine naučene na programu prenijeti i primjenjivati u budućnosti u svakodnevnom životu.

Program se odvija uz odsutstvo svih vrsta distraktora – polaznici prvi dan programa predaju mobitele, laptope i sredstva ovisnosti (cigarete, alkohol) i sl. koji im se vraćaju zadnji dan programa.

Svrha ovog pravila je da polazinici budu maksimalno uronjeni u prirodno okruženje i prisutni u grupnim aktivnostima. Ovo je odlična prilika za provođenje ljetnog digitalnog detoksa, te Vas pozivamo da ovo pravilo uzmete u obzir planirajući obveze nakon programa!

Kad kažemo „nema tehnologije“, zaista mislimo – nema tehnologije! 😉

„Osnaživanjem mladih za bolju budućnost“ – 8-dnevni program razvoja socijalnih i poduzetničkih vještina za mlade

Što ponijeti?

 • prikladna slojevita odjeća za boravak u prirodi u svim vremenskim uvjetima
 • obuća za cjelodnevno pješačenje+ rezervne tenisice
 • veliki ruksak – 60L
 • vreća za spavanje na 5 ̊ C
 • karimat – spužveni podložak za spavanje
 • udobne duge hlače za hodanje x2 (ne traperice, ne tajice; uz kratke hlače svakako ponijeti i jedan par dugih)
 • duga majica ili košulja x2
 • ručnik
 • toaletni pribor za osobnu higijenu
 • zaštita od sunca (šešir ili šilterica, naočale, krema za sunčanje)
 • lijekovi (po potrebi)
 • baterijska svjetiljka
 • boca za vodu od 2L x2
 • šlape (japanke ili druge prikladne za nošenje u kampu)

Saznajete više o opremi za naše programe na našem blogu!

„Osnaživanjem mladih za bolju budućnost“ – 8-dnevni program razvoja socijalnih i poduzetničkih vještina za mlade

HŠOB je u mogućnosti besplatno posuditi vreću za spavanje, karimat, ruksak i baterijsku svjetiljku!

*Svi sudionici na program trebaju ponijeti 50kn koji se predaje logističaru kao depozit za posuđenu opremu i boravak u Školi u prirodi. U slučaju nastalih šteta na opremi ili u Školi prouzročenih krivnjom sudionika, štete se naplaćuju iz tog iznosa. U suprotnom, sudionicima se vraća depozit na kraju programa.

Tehnički detalji

Mjesto okupljanja sudionika je Outward Bound edukacijski centar u Velikom Žitniku ukoliko dolazite autom.

Ukoliko dolazite javnim prijevozom, dođite autobusom ili vlakom do Gospića, te nam javite točno vrijeme i mjesto dolaska kako bi Vas naš logističar dočekao i autom prevezao do 7 kilometara udaljenog Velikog Žitnika.

Predviđen dolazak je 21.8. u 11 sati, a odlazak 28.8. nakon 12 i 30.

Hranu ne trebate nositi, bit će osigurana u centru i za ekspediciju. Ukoliko imate posebne prehrambene potrebe, navedite to u prijavnici i osigurat ćemo sve što Vam je potrebno.

Sigurnost

Prioritet Hrvatske škole Outward Bound prilikom pripreme i izvedbe programa je maksimalna sigurnost polaznika i instruktora.

Kako bi to i osigurali, iznimno je važno da pri ispunjavanju prijavnog obrasca navedete sve što moramo znati o Vašem psiho-fizičkom zdravstvenom stanju. Outward Bound programi su fizički i psihički izazovni, ali savladivi za svakoga, te instruktori brinu o tome da razinu izazova prilagode svakoj grupi.

„Osnaživanjem mladih za bolju budućnost“ – 8-dnevni program razvoja socijalnih i poduzetničkih vještina za mlade

Sigurnosne procedure proizlaze iz velikog iskustva i tradicije međunarodnog sustava Outward Bound International te se redovito revidiraju od strane našeg sigurnosnog odbora, kako bi maksimalno zaštitili fizičku, emocionalnu i društvenu dobrobit polaznika i instruktora.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

„Zajedrimo zajedno u budućnost“ 2019 sufinancirani program

*Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost udruge Hrvatska škola Outward Bound.

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori