OBC - Pokreni promjenu u svom društvu 2020

„Pokreni promjenu u svom društvu“ – projekt prevencije nasilja među mladima

Outward Bound /
03/06/2020 /
  • Mladi
    /
  • Sufinancirani programi
    /

Dugogodišnja uspješna suradnja s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku urodila je novim jednogodišnjim projektom u području prevencije nasilja među mladima pod nazivom „Pokreni promjenu u svom društvu“.

U OBC-u smo u svom dugogodišnjem iskustvu u radu s mladima iz sustava socijalne skrbi i opće populacije uključili više od 8000 polaznika u preko 500 programa održanih u raznim dijelovima Hrvatske, od Dalmacije do Slavonije.

Pozitivni trendovi među mladima

Pomoću ovog projekta uključit ćemo 66 sudionika u Outward Bound programe osobnog razvoja i stjecanja socijalnih vještina tijekom godine dana. Programi se temelje na međunarodno priznatoj Outward Bound metodi iskustvenog učenja u prirodi, a poseban fokus bit će stavljen na pokretanje pozitivnog trenda nenasilnog rješavanja konflikata i prevencije nasilja nad i među mladima.

Time aktivno doprinosimo provedbi nacionalnih strategija i programa za mlade, kao što je Nacionalni program za mlade od 2019. do 2027. koji želi Osnažiti mlade da oblikuju vlastiti život, pružiti im podršku za osobni razvoj i rast do neovisnosti, ojačati njihovu izdržljivost i omogućiti im stjecanje vještina važnih za suočavanje sa svijetom u razvoju.

OBC - Pokreni promjenu u svom društvu 2020

Jednake mogućnosti za sve

Na dva petodnevna i jednom osmodnevnom programu sudjelovat će mladi iz sustava socijalne skrbi i opće populacije. Svi programi provest će se tijekom ljetnih i zimskih školskih praznika kako bismo svima osigurali mogućnost sudjelovanja. Programi se temelje na ekspedicijama na području Like i Slavonije. Sudionici će naučiti osnovne vještine boravka u prirodi, iskusiti digitalni detoks i sve što ubrajamo u tipičan dan na ekspediciji.

Provedbom projekta doprinijet ćemo ne samo rješenju problema nasilja nad i među mladima, nego i pravovremenoj prevenciji. Sudionici će naučiti važnost tolerancije, komunikacije, timskog rada, razumijevanja i suradnje sudjelovanjem na raznim izazovnim aktivnostima u prirodi, čiji će zaključke nakon refleksije prenijeti u svakodnevni život.

Prilike za nastavnike

U projekt ćemo uključiti i 30 nastavnika koji će dobiti priliku za sudjelovanjem na jednodnevnom kontakt-seminaru u OBC edukacijskom centru u Lici tijekom kojeg će se upoznati s mogućnostima teorijske i praktične primjene neformalnih metoda učenja i podučavanja u svom svakodnevnom radu s učenicima u školskim klupama.

Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sudjelovanje na programima za sve sudionike bit će besplatno, kako bismo osobito mladima smanjenih mogućnosti pružili priliku prevladati prepreke s kojima se svakodnevno suočavaju.

Nova partnerstva za veći utjecaj

Ovaj projekt provodi se u suradnji s četiri partnera – Centrima za pružanje usluga u zajednici Lipik i Dugave, srednjom Graditeljskom, prirodoslovnom i rudarskom školom u Varaždinu te Gimnazijom Fran Galović u Koprivnici.

Vjerujemo da ćemo ovim projektom doprinijeti prevenciji nasilja među mladima i dalje uspješno provoditi našu misiju u djelo, a da time činimo pozitivne promjene u društvu potvrđuju nam brojna svjedočanstva naših polaznika.

Ministarstvo za demografiju,...

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori