Putovanje-mladog-covjeka-OBC-programi

PUTOVANJE MLADOG ČOVJEKA KROZ OUTWARD BOUND PROGRAM

Outward Bound /
12/09/2017 /
  • Mladi
    /

Putovanje-mladog-covjeka-OB-programiDjeca i mladi u Republici Hrvatskoj suočavaju se s mnogobrojnim izazovima tijekom svog obrazovanja koje mnogi s poteškoćama prevladavaju što dovodi do nižih postignuća, lošijeg mentalnog i emocionalnog zdravlja i smanjenih životnih šansi.

Nemogućnost zapošljavanja goreći je problem mladih u našem društvu i postaje razmjerno trajno obilježje što uzrokuje opasnost da bi mladi, umjesto potencijalnog društvenog resursa, uskoro mogli postati stvarni društveni problem s negativnm posljedicama za razvoj i stabilnost hrvatskog društva. Mladi prilikom prvog zapošljavanja ne posjeduju vještine koje su potrebne za učinkovito djelovanje u radnom okruženju.

Outward Bound Croatia je organizacija koja provodi edukativne programe kojima je cilj potaknuti razvoj životnih vještina koje su neophodne za postizanje kvalitetnih rezultata na svim područjima života.

Kroz izazovno iskustvo boravka u prirodi, kampiranja, planinarenja i ekspedicije mladi dobivaju priliku da pomaknu svoje granice.

Na taj način direktno se razvijaju životne vještine:

  • samopouzdanje i samopoštovanje,
  • preuzimanje inicijative,
  • sposobnost učinkovitog rada u timu,
  • sposobnost rješavanja problema,
  • ustrajnost i prilagodljivost,
  • odgovornost prema sebi, drugima i prirodi

Kroz promišljanje o vlastitim postupcima donose se zaključci kako bi se naučeno moglo primijeniti u daljnjem životu.

Istraživanja koja su provedena među nastavnicima mjesec dana nakon što su njihovi učenici sudjelovali u Outward Bound programu potvrdila su da programi ostavljaju dugotrajne utiske na polaznike: 85% nastavnika uočilo je pozitivniji stav prema učenju (samopouzdanje, entuzijazam i motivacija) kod učenika, a 80% ih je uočilo poboljšane vještine učenja. Uočilo se i poboljšanje vještine rješavanja problema, evaluacije i planiranja. Najznatnije poboljšanje nastavnici su uočili u međusobnim odnosima učenika nakon programa (97%) kao i njihovog odnosa prema nastavniku (95%) u vidu poboljšanih socijalnih vještina, poštovanja i tolerancije. Istraživanje je proveo Outward Bound Trust u periodu od 2010. – 2013. godine na temelju odgovora 187 nastavnika.

„Divota OBC-a je u ovome: povedu te za ruku da spoznaš najdublji dio sebe, da pomakneš svoje granice i suočiš se s izazovima. Ne ometaju tvoj proces učenja, ne tjeraju te. A ovo je najveći dar koji su mi dali: nikada se nisam osjećala „neprikladno“ ili „nedovoljno“. Prvi projekt na Velebitu promijenio me neopisivo. Naučila sam puno toga, bez moralnih prodika, bez kritiziranja ili neprihvaćanja. Projekt me natjerao da shvatim koliko su me kočile barijere i ograničenja koje sam sama sebi postavila, kako je lijepo ne ustručavati se pokazati vlastite slabosti (rasplakala sam se pred svima tijekom penjanja/plakanja na stijeni), kako je nevjerojatno vjerovati drugim ljudima kao samom sebi (u mom slučaju – više nego samoj sebi). U tom novom duhu pristupila sam svim narednim avanturama nakon toga.“

Isječak iz članka volonterke Alessandre Morciano koja je provela 9 mjeseci kao volonterka Europske volonterske službe u Hrvatskoj školi Outward Bound

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori