OBC iskustvo stažiranja 2019

Stažiranje u Outward Bound Croatia: razvijanje solidarnosti

Outward Bound /
14/11/2019 /
  • EU Projekti
    /

U Outward Boundu našim radom želimo potaknuti mlade ljude da otkriju svoj potencijal – bilo da se radi o sudionicima naših programa ili našem osoblju.

Ove godine smo, kao dio projekta “Outward Bound opportunity for growth”, za dvije mlade osobe otvorili mogućnost plaćenog stažiranja u našoj organizaciji u trajanju od 6 mjeseci.

Pitali smo naše stažiste da nam opišu to iskustvo.

Evo što su nam rekli.

Marko, 25

Iskustvo_stažiranja_

Opiši nam period stažiranja u Outward Bound Croatia. Kojim si se zadacima bavio?

Prije svega bavio sam se planiranjem i organizacijom aktivnosti neformalnog učenja i iskustvenog učenja u prirodi, njihovim provođenje na terenu i izvještavanjem i evaluiranjem programa.

Promovirao sam outdoor i neformalno učenje među mladima putem radionica i prezentacija u školama. Bio sam uključen i u provedbu seminara za nastavnike o doživljajnoj pedagogiji i seminara za međunarodne predstavnike nevladinih organizacija o volontiranju i  Europskim snagama solidarnosti.  Jedan veliki projekt u kojem sam sudjelovao bila je i organizacija tečaja za nove Outward Bound instruktore.

Kada pomisliš na prethodnih 6 mjeseci – koje iskustvo ti pada na pamet kao najzabavnije?

Tijekom ljeta smo održali 8-dnevni program outdoor edukacije za mlade odrasle na Velebitu. Teren na kojem je edukacija održana je prilično spektakularan a i sam program je bio vrlo intenzivan.

Iskustvo stažiranja

Sada kada si zaposlen u organizaciji – koje vještine i kompetencije koje si stekao tijekom stažiranja imaš prilike primjenjivati?

Zahvaljujući internacionalnom okruženju u kojem radimo razvio sam komunikacijske vještine na engleskom i hrvatskom jeziku. Stekao sam širu sliku o organizaciji, na koje se sve načine radi na postizanju misije i stekao uvid u različite tekuće projekte. To mi je pomoglo da naučim postavljati prioritete u pristupu radnim zadatcima i samostalno organizirati svoje vrijeme i rad.

Naučio sam mnogo o upravljanju resursima – bilo da se radi o koordiniranju grupe ljudi, raspoređivanju opreme koju imamo na raspolaganju ili pronalaženju vremena da obavimo sve potrebne zadatke.

Kod boravka u prirodi i u radu s mladima nepredvidive situacije su neizbježne i doista su se i događale. Naučio sam reagirati smireno i promišljeno u tim situacijama. Mislim da sam stekao mnogo samopouzdanja u vlastite sposobnosti za vrijeme perioda stažiranja.

OBC skustvo stažiranja

Program stažiranja bio je dio projekta Europskih snaga solidarnosti. Kako je projekt promovirao solidarnost?

Prije svega, Outward Bound Croatia je neprofitna organizacija čija je misije potaknuti mlade ljude da razviju svoj potencijal i stvore bolji svijet za sebe i svoje zajednice. Sve aktivnosti i napori organizacije usmjereni su prema ostvarivanju pozitivnog društvenog utjecaja.

Mislim da sam mladima i drugim osobama koje rade s mladima svojim radom uspio prenijeti važnost suosjećanja. Također mislim da sam potaknuo mlade s kojima sam radio da budu aktivni i vjeruju u svoje sposobnosti.

U sklopu naših programa smo odradili i brojne društveno korisne akcije – čistili smo okoliš od otpada, pomagali starijim osobama i osobama s invaliditetom u zajednici (čišćenjem i uređivanjem dvorišta, pripremom drva za zimu i sl.), krčili i uređivali povijesno-poučne staze.

OBC skustvo stažiranja

Iskustvo stažiranja u jednoj riječi?

Cerade. 😉

Edi, 25

OBC skustvo stažiranja Edi

Opiši nam period stažiranja u Outward Bound Croatia. Kojim si se zadacima bavio?

Tijekom stažiranja bavio sam se većinom radom s mladima i radom u zajednici. Vodio sam Outward Bound programe iskustvenog učenja u prirodi u trajanju od jednog do osam dana i pomagao koordinirati kratkoročni volonterski kamp.

Bio sam uključen u planiranje programa na terenu, osmišljavanje aktivnosti i konačno evaluiranje i izvještavanje s programa.

Također sam sudjelovao u edukaciji za pružanje prve pomoći u prirodi kojom sam stekao certifikat „Wilderness First Responder“ i tečaju o single-pitch sportskom penjanju – aktivnosti koju provodimo s mladima na programima kako bismo ih naučili vještinama komunikacije i samopouzdanju. Pomagao sam dosta i oko same logistike, u organizaciji opreme i edukacijskog centra.

OBC skustvo stažiranja

Kada pomisliš na prethodnih 6 mjeseci – koje iskustvo ti pada na pamet kao najzabavnije?

Najzabavije iskustvo bio je kratkoročni volonterski projekt „Navigating tradition – building experiences“, tijekom kojeg sam naučio mnogo o radu s drvom i imao prilike raditi s rukama. Volim vidjeti materijalni rezultat svojeg rada.

Sada kada si zaposlen u organizaciji – koje vještine i kompetencije koje si stekao tijekom stažiranja imaš prilike primjenjivati?

Definitivno sam poboljšao vještinu planiranja i upravljanja vremenom – i u radu i u osobnom životu. To me također potiče da pokažem inicijativu, preuzmem više zadataka i uključim se i u druge aspekte organizacije.

Stažiranje me također naučilo odgovornosti.

Program stažiranja bio je dio projekta Europskih snaga solidarnosti. Kako je projekt promovirao solidarnost?

Iz moje perspektive, projektom i svojim radom promovirali smo solidarnost putem aktivnosti neformalnog obrazovanja s mladima. Vjerujem da sam mladima s kojima sam radio uspio prenijeti svoju ljubav prema prirodi i pomogao im da razumiju da smo svi mi odgovorni za njeno očuvanje i zaštitu.

Također mislim da sam ih naučio važnosti izlaženja iz svoje zone komfora i suočavanja sa strahovima. Mislim da je to vrlo važna sposobnost u životu.

Želiš li i sam postati dio Europskih snaga solidarnosti? Saznaj više na našoj web-stranici!

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.

Ove informacije odražavaju isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori