Trogodi[nji projekt OBC u službi zajednice

Trogodišnji projekt „Outward Bound u službi zajednice“ za djecu i mlade iz sustava socijalne skrbi

Outward Bound /
07/08/2018 /
  • Mladi
    /

Motivirani rezultatima dugogodišnjeg rada s djecom i mladima iz sustava socijalne skrbi kroz Outward Bound programe, odvažili smo se na prijavu 3-godišnjeg projekta na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na trogodišnji program „RAZVOJ I ŠIRENJE MREŽE SOCIJALNIH USLUGA KOJE PRUŽAJU ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA“.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podržalo je naš projekt.

Projektom ćemo kroz 3 godine (2017 – 2020) uključiti preko 500 djece i mladih iz sustava socijalne skrbi u Outward Bound programe doživljajne pedagogije, osobnog razvoja i stjecanja profesionalnih vještina.

Projekt se provodi u partnerstvu s čak 14 partnera iz cijele Hrvatske, koji će odabrati i pružati podršku polaznicima, a to su: Centar za socijalnu skrb Kutina, Centar za socijalnu skrb Sisak,Centar za socijalnu skrb Velika Gorica, Dječji dom SOS Dječje selo Lekenik, Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik, Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek, Centar za socijalnu skrb Beli Manastir, Odgojni dom Ivanec, Centar za socijalnu skrb Ivanec, Centar za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor“ Karlovac, Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka, Dječji dom Zagreb Nazorova, Centar za pružanje usluga u zajednici Zagreb Dugave, Centar za pružanje usluga u zajednici Koprivnica Svitanje.

U prvoj godini projekta 2017/2018. održali smo 7 1-dnevnih i 2 10-dnevna Outward Bound programa doživljajne pedagogije u prirodi za djecu (bez roditelja, bez odgovarajuće roditeljske skrbi, s problemima u ponašanju, iz udomiteljskih obitelji) tijekom školske godine, proljetnih i ljetnih praznika te ukupno uključili 172 djece iz sustava socijalne skrbi u Outward Bound programe projekta.

Za mlađe punoljetne osobe koje izlaze iz sustava socijalne skrbi u listopadu 2017. i travnju 2018. održali smo 3 7-dnevna programa osobnog razvoja i stjecanja profesionalnih vještina i 3 radionice razvoja vještina zapošljivosti te ukupno uključili 24 mladih iz sustava socijalne skrbi u programe projekta.

Programima korištenjem metoda iskustvenog učenja kroz jedrenje (programi se odvijaju na jedrilici u Šibenskom arhipelagu, polazište: otok Kaprije), mladi polaznici razvili su važne životne vještine, te se osposobljavali jer su zadnji dan programa pristupili ispitu za voditelja brodice B kategorije (u lučkoj kapetaniji Šibenik). Nakon 7-dnevnih programa, s polaznicima su se u blizini mjesta njihovog stanovanja održale radionice u kojima je stručnjak iz udruge individualno radio s polaznicima u svrhu razvoja njihovih vještina zapošljivosti – pisanje životopisa, pripreme za intervju za posao, …

Provedbom ovog projekta razvijamo sustav izvaninstitucionalnih alternativnih socijalnih usluga i ostvarujemo cilj pružanja dostupnosti suvremenih programa rada s djecom s naglaskom na doživljajnu pedagogiju za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, iz udomiteljskih obitelji i s poremećajima u ponašanju te provedbu programa koji pružaju cijeloživotno učenje, stjecanje vještina, osposobljavanje te podršku osiguranju samostalnog života, za mlade (mlađe punoljetne osobe) nakon duljeg boravka u domu socijalne skrbi ili u udomiteljskoj obitelji.

Sveukupno u 1. godini projekta 206 djece i mladih iz sustava socijalne skrbi uključeno u projekt.

Iskustva nekih polaznika i odgajatelja možete pročitati na:

“OBC programi jedrenja za mlade pri izlasku iz sustava socijalne skrbi”

Drugu godine provedbe projekta započeli smo programom jedrenja za 6 mladih iz sustava socijalne skrbi koji se održao od 6. – 12.10.2018. a nastavljamo s radionicama, 1-dnevnim programima prevencija nasilja, 10-dnevnim programima i još 2 jedrenja od 2019.

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori