Europske snage solidarnosti

 

Outward Bound vjeruje u solidarnost i društvenu odgovornost kao temelj razvoja pojedinca i zajednice. Ako imaš između 18 i 30 godina, želiš istražiti vlastite interese, steći nove vještine i pritom raditi nešto korisno za zajednicu, prijavi se u bazu volontera Europskih snaga solidarnosti!

Volontiraj u Hrvatskoj ili inozemstvu – svi troškovi su pokriveni!

Volontiranje u sklopu Europskih snaga solidarnosti

Projekti volontiranja odgovaraju na društvene potrebe i jačaju lokalne zajednice. Istovremeno ti pružaju mogućnost neformalnog i interkulturnog učenja i razvoja osobnih i profesionalnih vještina. Organizacija primatelj osigurat će ti podršku i strukturirati tvoju volontersku aktivnost.

Projekti traju od 2 tjedna do 12 mjeseci, a volontirati možeš pojedinačno ili u timu.

Kako se možeš uključiti u Europske snage solidarnosti?

1. Registriraj se u PASS

Možda još nisi siguran/-na jesi li zaista spreman za pothvat zvan Europske snage solidarnosti.

Nema veze. PASS (kratko za Placement and Administration System ili Portal Europskih snaga solidarnosti) je mjesto gdje tvoja potraga počinje.

Radi se o portalu na kojem stvoriš profil, kako bi putem njega pronašao pravi projekt za sebe.

Na istom portalu registriraju se i organizacije koje posjeduju Oznaku kvalitete i provjereno posjeduju kapacitete i zadovoljavaju uvjete za provođenje ESS projekata. Organizacije putem portala mogu oglašavati projekte i tražiti sudionike.

Registriranjem u PASS-u na ništa se ne obvezuješ.

Organizacije koje traže sudionike mogu ti poslati poziv da se uključiš u njihov projekt, a poziv možeš prihvatiti ili odbiti.

2. Odredi svoje područje interesa

Kod izrade profila, dobro je što detaljnije opisati u kojem se području vidiš. To olakšava organizacijama pronalazak volontera koji najbolje odgovaraju projektu, ali i tebi odabir projekta za koji si zaista motiviran/a.

Ne brini ako ne znaš još točno što te zanima. Istraživanje vlastitih interesa isto je valjana motivacija za volontiranje u inozemstvu.

3. Pronađi projekt

U PASS-u možeš pretražiti ponudu projekata i organizacija u kojima možeš volontirati.

Međutim, moguće je da za projekt saznaš i drugim putem. Organizacije često oglašavaju svoje projekte putem društvenih mreža, e-mail newslettera ili offline evenata.

U tom slučaju svejedno ćeš morati izraditi PASS profil i dobiti identifikacijski broj kako bi te se na portalu moglo spojiti s projektom u kojem ćeš sudjelovati. Ovo se radi kako bi se pratila statistika mladih uključenih u ESS projekte i kako bi se organizacijama olakšalo izvještavanje.

4. Kontaktiraj organizaciju

Nakon pronalaska odgovarajućeg projekta, vrijeme je da kontaktiraš organizaciju koja ga je oglasila.

Preporučamo ti da uložiš jednako truda u pisanje životopisa i motivacijskog pisma za volontersko mjesto kao i kod potrage posla. Naime, u volonterskim projektima motivacija sudionika je presudna, pa je važno da je jasno prezentiraš u svojoj prijavi. Vjerojatno će te organizacija, ako budeš odgovarao profilu ljudi koji traže, kontaktirati za online sastanak kako bi te bolje upoznali prije donošenja konačne odluke.

Iako PASS nudi mogućnost da organizacije regrutiraju volontere, ipak ti ne preporučujemo da čekaš poziv. Puno ćeš brže pronaći mjesto ako proaktivno pretražuješ projekte i kontaktiraš organizacije.

5. Ideš u inozemstvo? Kontaktiraj nas!

Ako odlaziš na projekt u inozemstvo, preporučljivo je da se pripremiš uz podršku supporting organizacije. I tu se radi o organizaciji koja posjeduje Oznaku kvalitete i koja je dobro upoznata sa svim aspektima Europskih snaga solidarnosti.

Supporting organizacija pomoći će ti u odabiru pravog projekta i organizacije, pripremi odlaska na projekt i u komunikaciji s organizacijom u kojoj ćeš volontirati.

Prije nego što odeš, s tobom ćemo dogovoriti i Pre-departure trening tijekom kojeg ćemo zajedno proći tvoja očekivanja, strahove ali i praktična pitanja. Tijekom boravka u inozemstvu, u svakom se trenutku možeš obratiti svojoj supporting organizaciji u slučaju bilo kakvih poteškoća.

Nakon povratka ponovo ćemo se sastati s tobom kako bismo porazgovarali o tvom iskustvu i zajedno prošli sljedeće korake – bilo da se odlučiš na daljnje obrazovanje, traženje posla ili pak pokretanje nečeg svog.

6. Samo hrabro!

Naravno da odlazak na volonterski projekt u sklopu Europskih snaga solidarnosti, posebno ako traje nekoliko mjeseci, zahtijeva određenu dozu hrabrosti i odlučnosti. Mi to razumijemo i razumijemo da ti se u svakom trenutku javljaju razne nedoumice.

Velika prednost Europskih snaga solidarnosti je golema podrška koju svi uključeni pružaju volonterima: ne moraš brinuti o financijskim aspektima, niti o organizaciji smještaja na lokaciji projekta. Uključene organizacije će to riješiti.

Koordinator tvoje supporting organizacije uvijek je tu za tebe kada nešto zatreba, samo trebaš poslati e-mail. Isto tako i koordinator organizacije u kojoj volontiraš, tvoj supervizor rada, a i mentor kojem se možeš obratiti za podršku u snalaženju u novoj sredini.

I vjeruj nam:

nitko još nakon sudjelovanja u Europskim snagama solidarnosti nije izjavio – bilo bi mi draže da nisam išao/la!