Iskustva polaznika
Nastavnici, školarci, mladi i odrasli o iskustvima u OBC programima
 
Lucija Šegon, sudionica na 8-dnevnom programu „Ljetna pustolovina“ za mlade.

Što sam naučila iz OBC Ljetne pustolovine?

Mladi
Polaznik
...Više sam vjerovala samoj sebi jer sam shvatila da sam jača i sposobnija nego što sam mislila.
...Vidjela sam kakav je život moguć, što si prije nisam mogla niti zamisliti – u skladu s prirodom, aktivan i pustolovan, pun izazova i učenja i prelaženja osobnih granica.
Lucija (15)
Podijelite članak s prijateljima!

Lucija Šegon (15) sudjelovala je ove godine u našem 8-dnevnom programu „Ljetna pustolovina“ za mlade.

U nastavku pročitajte kako je doživjela program, što je naučila o sebi i zašto bi svim ljudima prepisala ovakvu 8-dnevnu „terapiju“:

„Ovo je prvi program na kojem nisam imala osjećaj da su aktivnosti i igre namijenjene čistom trošenju vremena (jer roditelji djecu ponekad šalju na kampove samo zato što ih oni sami nemaju vremena čuvati, stoga je i princip kampa tako postavljen), već da svaka, pa i najmanja aktivnost ima svoj smisao i da nas želi naučiti nečemu.

Osvrt na Ljetnu pustolovinu 2020 - Lucija Šegon

Mnogo se pozitivnih vrijednosti isprepliću i motaju tijekom cijelog kampa:

strpljenje, boravak u sadašnjem trenutku, organiziranost, odgovornost, zabava, upijanje energije prirode, tjelovježba, učenje novih vještina (kuhanje, paljenje vatre, postavljanje bivaka, vezanje čvorova), timski radpomaganje, zahvalnost, samostalnost, samopouzdanje, preuzimanje situacije i novonastale prepreke u svoje ruke, izlaženje iz comfort zone, učenje kako se suočiti sa stresom…

Osvrt na Ljetnu pustolovinu 2020 - Lucija Šegon

Mislim da je sve što sam naučila na programu moguće primijeniti u svakodnevnom životu.

Nešto direktno (vezanje čvorova, spremanje stvari u ruksak kako bi zauzele što manje prostora), a nešto indirektno, što je pozadina aktivnosti koje smo radili (timski rad, suočavanje sa stresom, snalaženje u nepovoljnim situacijama, preuzimanje odgovornosti).

Nakon programa, i dalje sam bila ista osoba kao i prije, ali osjećala sam da je nešto drukčije.

Više sam vjerovala samoj sebi jer sam shvatila da sam jača i sposobnija nego što sam mislila. Spremna sam poduzeti nešto ako vidim da je potrebno.

Vidjela sam kakav je život moguć, što si prije nisam mogla niti zamisliti – u skladu s prirodomaktivan i pustolovan, pun izazova i učenja i prelaženja osobnih granica.

Osvrt na Ljetnu pustolovinu 2020 - Lucija Šegon

Vidjela sam da je moguće kroz život ići sa smiješkom i smiren, spreman na suočavanje s problemima.

Odlučila sam i ja tako.

Biti još bolja osoba nego što sam prije bila i ukazivati ljudima oko sebe kako je to moguće.

Osvrt na Ljetnu pustolovinu 2020 - Lucija Šegon

Ja bih svim ljudima prepisala ovu jednotjednu „terapiju“ koja mijenja život jer vjerujem da bi svijet u tom slučaju bio mnogo ljepše mjesto za život.“