O nama

Outward Bound Hrvatska je neprofitna organizacija koja provodi programe iskustvenog učenja u prirodi. U našem radu i našim programima vodimo se vrijednostima odgovornosti, hrabrosti, suradnje i suosjećanja.
 

Naša misija

Potaknuti mlade ljude da otkriju svoj potencijal i stvore bolji svijet za sebe i svoju okolinu kroz izazovna iskustva u nepoznatim situacijama.

Naša priča

Ideju osnivanja Outward Bounda u Hrvatskoj donio je znanstvenik dr.sc. Stanimir Vuk-Pavlović koji od 1984. djeluje u SAD-u. Na plodno tlo naišla je u razgovoru s našim osnivačem i članom starateljskog odbora Vladimirom Dadom Mesarićem i današnjom predsjednicom Lovorkom Šimunec Vlahovich.

7. 7. 2005. godine organizacija Outward Bound Hrvatska službeno je zaživjela u obliku udruge.

Prvih 7 godina obilježeno je volonterskim radom rastućeg tima entuzijasta koji su ustrajali u tome da ovu metodu neformalnog obrazovanja približe mladima, roditeljima, nastavnicima i široj javnosti.

2016. godine otvorili smo naš prvi edukacijski centar u Velikom Žitniku u Lici i postali punopravni nositelj Outward Bound licence.

Od tada kontinuirano rastemo – po broju programa, polaznika, zaposlenih i volontera. Neprestano radimo na kvaliteti programa, educiramo osoblje i unapređujemo sigurnost.

OBC Naša priča

Naš rad

Danas djelujemo kroz dva subjekta:

Udrugu Hrvatska škola Outward Bound u sklopu koje organiziramo aktivnosti neformalnog učenja, međunarodne mobilnosti i volontiranja. Našim aktivnostima razvijamo kompetencije mladih i potičemo ih da aktivno sudjeluju u životu zajednice.

Posebno smo posvećeni prikupljanju sredstava pomoću kojih mladima smanjenih mogućnosti omogućujemo besplatno sudjelovanje u našim programima.

Outward Bound pustolovina j.d.o.o., turistička agencija, čiji je osnivač udruga i koja djeluje prema načelima društvenog poduzetništva, razvija sustavnu suradnju sa školama diljem Hrvatske i Europe te potiče i odrasle na osobni razvoj putem iskustvenog učenja u prirodi.

Image

Što je Outward Bound?

Filozofija Outward Bounda

Filozofija Outward Bounda može se sažeti u izjavi Kurta Hahna:

“Nosiš u sebi više nego što misliš.”

Vjerujemo u snagu i moć učenja savladavanjem izazova u prirodi. Na taj način stječemo uvid u vlastite najbolje osobine.

Bit Outward Bound programa je u novim spoznajama i učinku koje ostavljaju na pojedinca.

Uz potporu instruktora, polaznici kroz refleksiju o doživljenom dolaze do novih uvida o sebi i svijetu koji ih okružuje. Na temelju vlastitih zaključaka mogu promijeniti način razmišljanja i djelovanja u budućim životnim situacijama kako bi ostvarili svoje potencijale.

Outward Bound je puno više od savladavanja tehničkih vještina i aktivnosti u prirodi - riječ je o pustolovini, suočavanju s nepoznatim, pomicanju vlastitih granica, razvijanju hrabrosti, otpornosti, ustrajnosti, odgovornosti, suosjećanja, predvodništva i suradnje.

Ukratko – na Outward Bound programu stječu se životne vještine.

OBC Filozofija

Povijest Outward Bounda

Outward Bound metodu osmislio je pedagog Kurt Hahn, koji je 1941. godine u Walesu otvorio prvu Outward Bound školu. Programe je ponudio kao odgovor na potrebe mladih mornara, koji su se loše snalazili u teškim uvjetima na moru. Hahn je uočio da njihovi stariji kolege, koji su bili fizički slabiji, ali zato bogatiji životnim iskustvom, imaju znatno veće šanse preživljavanja.

“Outward Bound” nautički je termin koji opisuje brod koji je napustio sigurnost luke i isplovio na otvoreno more.

Brod je siguran u luci, ali to nije razlog njegova postojanja.
Kurt Hahn

Kurt Hahn svojim je programima htio mladima pružiti stvarno životno iskustvo iz kojeg mogu učiti i jačati svoj karakter razvojem samopouzdanja, ustrajnosti, suradnje, suosjećanja i odgovornosti. Uskoro su i mladi drugih zanimanja počeli pohađati programe te su otvorene Outward Bound škole diljem Europe i svijeta.

OBC History - Kurt Hahn

Outward Bound International

Ponosni smo član Outward Bound Internationala, mreže koja objedinjuje Outward Bound škole u 34 države diljem svijeta. Outward Bound International temelji se na više od 80 godina iskustva i danas postavlja najviše standarde kvalitete i sigurnosti u iskustvenom učenju u prirodi.

Saznaj više o Outward Bound International.

Image

Za koga je Outward Bound?

Outward Bound programi namijenjeni su svima koji žele unaprijediti vlastite sposobnosti, pomaknuti granice i osloboditi vlastite potencijale.

Na naše programe moguće je prijaviti se individualno ili grupno. Iako je velik dio našeg rada usmjeren prema djeci i mladima, prepoznali smo i dobrobit iskustvenog učenja u prirodi za odrasle.

Surađujemo s raznolikim korisnicima – školama, ustanovama socijalne skrbi, poduzećima te pojedincima željnim pustolovine.

O nama 4

Naši programi

Naši programi iskustvenog učenja u prirodi kreirani su kao odgovor na specifične potrebe naših polaznika. Programi se odvijaju u prelijepoj prirodi Hrvatske -  šumama, planinama, rijekama, jezerima i moru. Priroda je naša učionica, a sigurnost polaznika i osoblja naš je prioritet.
OBC O nama 5

Pretplati se na naš newsletter i prvi primaj obavijesti o našim aktivnostima!

Godišnji Izvještaji

Prijavi se na newsletter i primaj obavijesti o našim aktivnostima!